Hästföretagare

Från och med fredagen den 10 maj 2013 kommer företaget

hovanders att vara vilande. Detta beroende på bristande

lönsamhet. 

Jag kommer dock att fortsätta skriva i ideell verksamhet. All vidare

uppdatering av sidan gör jag som privatperson  

 

Vill satsa på ”den stora lilla hästen”

Stuteri Hagstad vill gärna slå ett slag för det som enligt en del kännare är världens starkaste häst - i alla fall i förhållande till sin storlek. En shetlandsponny orkar nämligen om man tar det i förhållande till hur stor hästen är dra mer än de största arbetshästarna.

Det hela började en gång med att dottern Sofie ville lära sig köra ponnytrav. Då köpte familjen Brodén sin första shetlandsponny, ett sto vid namn Famita och så var grunden lagd. Famita blev stammoder i uppfödningen. Nu börjar det nystartade Stuteri Hagstad göra sig ett namn inom aveln av de starka små hästarna och har gett ifrån sig flera fina avkommor. De tre egna diplomstona ger nya avkommor varje år. En del säljs och andra blir kvar för att utöka flocken.

Sedan ett par år tillbaka har stuteriet också en alldeles egen hingst.  Röding skulle pensioneras från travet och eftersom familjen Brodén redan utsett honom till pappa till nästa föl bestämde de sig för att köpa honom. Nu finns han på gården i Hagstad och har gett ett flertal fina föl tillsammans med både de egna stona och tillresta från andra stuterier.

--Att han kom till oss var egentligen en ren tillfällighet. Vi letade efter en hingst att använda till ett av våra ston och hittade Röding på travet. När jag frågade om han var tillgänglig för betäckning fick jag svaret att han nog skulle säljas för att han började bli för gammal för travtävlingar. Vi behövde inte tänka så länge utan köpte honom, mest i avsikt att använda honom själva men naturligtvis fanns även tanken att kunna ta emot ston för betäckning, berättar Annika Brodén.

Det är hon som tillsammans med dottern Petra sköter avelsverksamheten i Stuteri Hagstad och det är en hel vetenskap att få ihop. Det ska undersökas blodslinjer och tidigare avkommor. Till en del av de egna stona går det ju inte att använda Röding längre eftersom han är pappa till dem. Då får man ge sig ut på internet och kolla efter andra hingstar.

--Vi vill gärna ha fram lite udda färger på våra avkommor. Bland annat är vi väldigt glada för skäckar av olika slag. Samtidigt måste man ju tänka på att hästarna ska ha ett bra temperament och vara ridbara. Det är ju små hästar som oftast används av små människor.

Vid sidan om avelsarbetet ingår också inkörning av hästarna i verksamheten och den delen är det Petra Brodén som sköter. I nuläget är det mest de egna hästarna som körs in men Petra vill gärna ha möjlighet att ta emot andras hästar också för inkörning.

-- Jag har tänkt söka mig till en utbildning för just körning av häst för att lära mig mer. Och då är det bra att ha haft erfarenhet innan av körning och inkörning, säger Petra Brodén som just nu går en gymnasieutbildning med musikinriktning.

Och det finns också andra planer för framtiden i det Brodénska företaget.

--En shettisridskola hade varit jättekul. Vi har ju hästar så att det räcker, det är mest platsen och tiden som inte riktigt räcker till. Det måste rensas upp och anläggas en liten paddock och eftersom det handlar om så små barn måste vi ha plats för parkering av bilar. För alla föräldrar får ju stanna kvar och gå vid sidan om sina barn, i alla fall till att börja med.

 Stuteriet ligger alldeles i närheten av den nya ridleden genom Perstorps kommun och har också funderingar på att man ska kunna hyra ut hästar med vagn för transporter på ridleden. Men det ligger än så länge i framtiden eftersom det innebär en del investeringar i material. Närmast på programmet står dock en aktivitet som har med ridleden att göra.

--Jag och min lilla Tintin kommer att vara med på en del av den ritt som föreningen Ridomeras Vänner arrangerar på Kristi Himmelsfärdsdag. Vi kommer att möta upp när deltagarna närmar sig Hagstad, följa med till Charlottenlind, erbjuda åkturer vid pausen där och sedan gå med en bit på tillbakavägen också, berättar Petra Brodén.

 

Kristina Hovander

hovanders

hovanders.n.nu

[email protected]

0702025668

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)