Nätverket Ridomera

Från och med fredagen den 10 maj 2013 kommer företaget

hovanders att vara vilande. Detta beroende på bristande

lönsamhet. 

Jag kommer dock att fortsätta skriva i ideell verksamhet. All vidare

uppdatering av sidan gör jag som privatperson  

 

 

 

Samarbete stärker företagare

I Perstorp finns ett antal företagare både med och utan hästanknytning som alla ser möjligheterna med den ridled som planeras. Därför växer nu företagsnätverket Ridomera fram och lockar fler och fler av dem. För mig som skribent med eget företag innebär nätverket att jag får en möjlighet att träffa företagare ur olika brancher. Det gör att jag kan förkovra mig i det jag är bra på. För de andra i nätverket betyder samarbetet olika saker.

--Nätverk för mig betyder att jag kan utvidga och förbättra mina affärsmöjligheter och, genom samarbete, erbjuda kunderna ett bredare utbud och service, säger Iris Rosenqvist på Stall R.

Nätverkandet ger stora fördelar åt små företag som genom att hjälpa andra också hjälper sig själva.

--Kunnigheten, engagemanget och bredden i nätverket har skapat ett unikt utbud av konkurranskraftiga upplevelsebaserade kvalitetsprodukter, säger Marika Lundh på MIKADO RIDSPORT som är initiativtagare till nätverket och aktiv i arbetet med ridlederna i Skåne.

Tillsammans blir vi starkare och mer konkurrenskraftiga. I dagsläget ingår sex Perstorpsföretag i nätverket och fler är på väg in.

--Det är viktigt att hjälpas åt och pusha varandra. Det har alla glädje av, säger Charlotte Lindberg på Stall Charlottenlind.

För Cecilia Wensström på gårdscaféet Vildrosor och höns i Hagstad innebär nätverkande att ha tillgång till den kunskap nätverket erbjuder.

--Genom nätverket blir vi bättre synligjorda och kan hjälpa varandra. Vi är alla bra på olika saker.

Här kommer jag att samla artiklar om företagarna i nätverket. Allteftersom nätverket så småningom utöka kommer alltså denna serie att växa. Det är en spännande tid.

Kristina Hovander

hovanders

hovanders.n.nu

[email protected]

0702025668

 

Allsidig träning för hållbar effekt

Spindeln i det nät som håller på att byggas runt den planerade ridleden i Perstorps kommun heter Marika Lundh. Hon driver företaget MIKADO RIDSPORT som har som syfte att genom allsidig träning ge hållbara hästar som dessutom har roligt tillsammans med sina ryttare.

MIKADO har inget egentligt säte i kommunen men mycket kretsar kring det stall där Marikas egen häst La Fortuna Fayenza , allmänt kallad Tuna, (f. 2001) bor. Här kan Marika ta emot gäster med transporter för ritter och det finns även en möjlighet för ett par hästar att övernatta. Ett litet rum har också inretts för mat, samvaro och föreläsningar eller teorisamtal.

I MIKADOS regi har Marika under det senaste året (företaget hade ettårsjubileum i september) arrangerat både korta och långa ritter. Hon är oerhört noggrann med sina träningsupplägg och tror att det bästa för att få en på lång sikt hållbar häst är att träna allsidigt. Hon använder naturen som ridhus och har arbetat fram ett eget system för att mäta sin träning kallat ”Kilometertänket”.

All träning mäts i kilometer, även den som bedrivs på ridbana eller i ridhus enligt en ganska enkel mall. Varje pass på ridbanan motsvarar helt enkelt fem kilometer och detta har faktiskt mätts upp med hjälp av telefonapplikationer. Dessutom har Marika Lundh arbetat fram ett sinnrikt system för att kunna beräkna tiden för att rida en speciell sträcka.

--Det gör det hela så mycket enklare att ha all träning i kilometer. Du vet vad du har gjort och därmed också hur vältränad din häst är. Det är också mycket lättare att se till att hästen blir tränad på alla olika underlag. Själv försöker jag få till det så att min häst är tränad ungefär lika mycket på mjukt underlag böjt spår som på hårt underlag rakt spår, säger Marika Lundh.

Att träna olika underlag är en sak som är viktigt för Marika. Både för att hästen ska klara av att gå fram i olika sorters terräng men också för att alla delar av hästen ska få träning. Så till exempel är asfaltsträning bra för leder och ligament eftersom den vibration som blir när hästen går på asfalt ger en bättre genomströmning i dessa. Träning i skogen gör att hästen lär sig lyfta på fötterna och att den blir mindre snubblig. Klättring stärker bakben och rygg.

Förutom ritter arrangerar MIKADO också ridlektioner, föreläsningar och kurser. Den som anlitar MIKADO kan också vara säker på att få ett skräddarsytt träningsupplägg för sig och sin häst. Själv tränar Marika förutom i skogen också både dressyr och hoppning med Tuna, något som de båda har stor behållning av. Hon har också, tillsammans med några i nätverket, arrangerat ett "cross sport event" längs den föreslagna ridleden. Den gången red och cyklade tre deltagare längs den föreslagna sträckningen förutom på ett par ställen där förslaget gick på privata vägar. Det gjorde att sträckan den gången blev 45 km istället för de 35 som förslaget ligger på.

Marika Lundh är också noga med att följa med i den forskning som görs om hästar och träning. Hon läser mycket om träningsfysiologi för att kunna applicera det på sina träningsupplägg.

Kristina Hovander  hovanders  0702025668

  hovanders.n.nu  [email protected]

Fakta Kilometertänk:

Ungefärlig hastighet för olika gångarter

Skritt 5 km/h

Trav 10 km/h

Galopp/canter  13-14 km/h

http://www.123minsida.se/mikado/63846650

 

Ljus från rymden med läkande frekvens

Med läkande ljus hjälper Iris Rosenqvist både hästar och människor med sår, eksem eller värkande muskler.

Ett par kilometer norr om Perstorp längs Spjutserödsvägen ligger Stall R. Där bedriver Iris och Hans Rosenqvist sedan snart 40 år tillbaka hästuppfödning och träning av hästar med inriktning på fälttävlan. Just nu ligger dock uppfödningsverksamheten lite i träda och Iris försöker under tiden bygga upp en verksamhet med massage och LED-ljusbehandling av både hästar och människor.

Hon har själv tävlat i fälttävlan i mer än tio år och hade som mål att under 2012 göra sin första enstjärniga start men tyvärr kom en skadad fot emellan.

– Så jag tävlar faktiskt fortfarande på debutantnivå. Och steget upp till enstjärnigt får istället komma nästa år. Det är viktigare att foten hinner läka helt, säger Iris Rosenqvist.

Sedan 2001 är Iris också diplomerad hästmassör och hästfriskvårdskonsulent med examen från Axelssons Animal Massage School i Stockholm. Och sedan sex år tillbaka har hon också byggt ut den kunskapen med LED-ljus från Pharmalight. Detta har inte ett dugg med laser eller infraljus att göra utan är faktiskt en biprodukt från det amerikanska rymdprogrammet.

– NASA upptäckte att deras austronauter hade svårt att läka sår när de var i rymden. Efter en del efterforskningar kom de på att ljus av en speciell frekvens gjorde underverk med detta. Det är detta ljus vi använder oss av i behandlingar.

Hittills har det för Iris del mest handlat om behandling av hästar men det går också att behandla människor med ljusutrustningen och det är dit hän hon gärna vill nu. Därför kommer hon att ge provbehandlingar under Höstglöds-mässan i MIKADO RIDSPORT:s monter.

– Skillnaden mellan att behandla hästar och människor är egentligen bara den att människor är bättre på att förklara var de har ont. Samtidigt är hästarna lättare för de ställer inte så många frågor. Men annars går det till likadant. Jag ger en kort massage för att känna efter var det finns spänningar och sedan tar jag vid med ljuset på de ställena.

Hon kan förstå om folk är tveksamma till nyttan av behandligen för det tog ett tag innan hon själv var övertygad om hur bra behandligen är. Det som utgjorde vändpunkten var när en av deras tvååringar blev sparkad i hagen. Sparken tog mitt i bringan och resulterade i en svullnad stor som en handboll som till slut blev så spänd att den sprack.

– Jag lyste den hästen varje dag i två veckor och efter det var skadan helt läkt. Efter denna upplevelse var jag frälst och jag har använt ljuset sedan dess på alla hästarnas skador, stora som små. Tyvärr har jag varit dålig på att behandla mig själv. Hade jag gjort större allvar av det hade kanske min fot läkt mycket fortare.

Det som händer i kroppen när man använder denna behandling är, enligt Pharmalight, att cellernas batterier laddas upp så att de blir bättre rustade att läka sig själva. Behandligen ersätter heller inte veterinär eller kiropraktor utan är att betrakta som ett komplement. Iris vill också gärna lägga ett stort ansvar på ryttarna att verkligen lyssna på sin häst.

– Ofta säger de till ganska tidigt när något är fel men kanske till att börja med inte så högt. Därför är det viktigt att reagera snabbt när hästen på något sätt ändrar sitt beteende för det är ofta ett tecken på att allt inte står rätt till.

På mässan kommer Iris att ge provbehandlingar och dessutom blir det någon form av erbjudande för den som under mässan beställer tid för en behandling. Hon har också försäljning av Ionosil-produkter, krämer och vatten med kolloidalt silver som dödar bakterier, svamp och virus.

Kristina Hovander

hovanders

Ljuset känns inte men effekten märks

 

Jag fick möjligheten att själv testa en ljusbehandling. Det runda munstycket som riktar ljuset mot kroppen känns inte på något vis varmt. Ljuset ger alltså ingen direkt strålvärme. Men däremot känner jag att det sprids värme i det behandlade området efterhand som behandlingen fortgår. Jag kände också under flera timmar efter behandlingen att det var mjukare i det behandlade området. Den muskel som brukar reagera väldigt snabbt med smärta när jag kör moped reagerar lite mindre snabbt. Så någon nytta har det gjort och jag kan tänka mig att med upprepade behandlingar kanske det kan bli ännu bättre.

Jag testade också ljusbehandling innan jag skulle gå till kiropraktorn och han sa efter avslutad behandling att mina leder i ryggen reagerat mycket bättre den här gången.

http://www.stallr.se

 

 

Vibrationer och massage med helhetsperspektiv

På Stall Charlottenlinds rehabcenter en mil norr om Perstorp längs väg 108 tar Charlotte Lindberg emot hästar för rehab eller förebyggande behandling. Charlotte är utbildad terapeut och sadelutprovare med bakgrund som tävlingsryttare, unghästutbildare och ridinstruktör.

Till Charlottenlind kommer hästar som behöver rehabiliteras efter en skada, till exempel benbrott eller senskada. Eller så känner ägaren/ryttaren att något inte är riktigt som det ska vara men kan inte sätta fingret på vad det är som är fel. Kanske behöver hästen mjukas upp inför en tävling eller en kurs. Alla dessa kategorier och många fler är välkomna på Charlotte Lindbergs Charlottenlind.

När hästen kommer hit går Charlotte igenom den grundligt och sedan vill hon också helst se den röra sig, både utan och med ryttare.

-- Väldigt många gånger beror diffusa fel i rörelsemönstret till exempel på problem med sadeln. Det är det första jag tittar på och så kollar jag så att inte hästen är sned. Jag tittar också på ryttaren för att se om han/hon är sned på något vis för det är klart att en obalanserad ryttare påverkar hästen, säger Charlotte Lindberg.

När denna första genomgång är klar brukar patienten (hästen) få en sejour på Vitafloorgolvet som finns i en av boxarna i stallet. Detta vibrationsgolv är noga utprovat och dess effekter har dokumenterats bland annat av forskare vid SLU i Uppsala. Det har inte heller kunnat påvisas några negativa effekter av behandling med detta golv och hästarna verkar tycka att behandlingen är behaglig.

För att utesluta att de symptom hästen uppvisar inte beror på att ryttaren är sned brukar Charlotte ibland också rida hästen. Om ”snedheten” sitter hos hästen brukar den visa sig oavsett vem som rider, men om snedheten finns hos ryttaren kan det märkas en förbättring om någon annan rider. Och om det är ryttaren som behöver hjälp med ”rakriktning” kan Charlotte ställa upp med det också.

Då använder hon gärna en av de andra behandlingsformerna som ingår i hennes utbud; kraniosakral terapi.  Detta är en mjuk manuell behandlingsmetod som utvecklats ur osteopatin av den amerikanske osteopatiske läkaren William G Sutherland. En fysisk/fysiologisk mekanik som omfattar skallen (kraniet) med dess fogleder, korsbenet (sacrum) och dess förhållande till höftbenen, ryggkotorna, hjärnhinnorna, hjärnan samt ryggmärgen tillsammans med ryggmärgsvätskan och dess cirkulation.

Dr Sutherland fann att dessa delar tillsammans utgör ett slutet system med cirkulerande vätska och att detta system, precis som hjärt- och kärlsystemet, har rytmiska flödescykler. Två av de ingående delarna i det kraniosakrala systemet har fått ge namn åt behandlingsmetoden; kraniet och sacrum.
Denna metod går att använda även på hästar som brukar svara bra på behandlingen.

--Hästar är över huvud taget lättare än människor att behandla. De funderar inte så mycket och ställer inte så många frågor. Istället känner de vad som är bra för dem och det är många av mina patienter som till exempel står och somnar på vibrationsgolvet, säger Charlotte Lindberg.

I stallet har Charlotte tre behandlingsplatser för hästar som behöver vara kvar på gården för en tids behandling. Men för det mesta kommer patienterna till Stall Charlottenlind över dagen eller så kommer Charlotte ut till dem. Hon arrangerar också kurser i såväl hästmassage för hemmabruk som stretching för både häst och ryttare samt sadelkunskap.

När det gäller just stretching menar Charlotte att vi som ryttare borde stretcha innan ridning för hästens skull. Då är vi mjukare och mer följsamma när vi rider.

Under sommaren när gårdens egna hästar går i hage kan Stall Charlottenlind ställa upp med att hyra ut boxar till förbipasserande på ridleden som, enligt det förslag som finns, kommer att gå förbi nästan utanför dörren. Infoprmation om vad Stall Charlottenlind har att erbjuda kommer att finnas i MIKADO RIDSPORTS monter på Höstglöden.

Kristina Hovander

hovanders


http://stallcharlottenlind.se/

 

Altarstenen bjuder på lugn och ro i Skogen

I den lilla byn Skogen en knapp mil norr om Perstorp finns sedan fyra år tillbaka B&B Altarstenen med fem bäddar. Här bjuds det lugn och ro i harmoni med naturen.

Birgitta Thyrén von Woven och Bertil Perzon bestämde sig för att det säkert fanns fler som skulle tycka att lugnet och tystnaden ute i skogarna i norra Perstorp var en lisa för själen. Därför började de bygga om den tidigare kontorsdelen ovanför garaget till övernattningsrum och så föddes B&B Altarstenen.

Nu ingår de i nätverket kring den planerade ridleden och kan även, i samarbete med en granne erbjuda boxar för övernattande ryttare.

--Vi har fem bäddar i det rum som finns ovanför garaget men det går också att sätta in en extrasäng där om så önskas. Det finns ju gott om plats. Och dessutom har vi ett rum inne i huset med två bäddar som vi hyr ut, berättar Birgitta Thyrén von Woven.

Det är närheten till den beryktade Altarstenen som gett företaget namnet och det är många förbipasserande som knackar på för att fråga efter vägen till denna.

--En del tror till och med att det är en av våra stenar i trädgården som är Altarstenen. Men vi brukar försöka visa dem till rätta. Tyvärr är det lite svårt att hitta stenen nu eftersom stigen är nästan igenväxt, säger Bertil Perzon.

Många av parets gäster kommer från andra europeiska länder, mestadels Tyskland, och de är extra intresserade av de ”gäster” som brukar husera i skogen runt gården och ibland till och med i trädgården.

--Under tiden från älgjaktens början fram till mars månad brukar vi ha älgar som gäster. Kanske beroende på att vi matar dem med både morötter och äpplen.

Övernattningsgästerna har självhushåll men man kan välja till att få sänglinne och handdukar till en mindre extrakostnad. Även städning kan man antingen välja att göra själv eller betala en summa för att slippa.

Kristina Hovander

hovanders

hovanders.n.nu

[email protected]

tel: 0702025668

http://www.bobaltarstenen.se/

Altarstenen i Oderljunga ligger i skogen cirka fyra kilometer från Oderljunga i Perstorps kommun i norra Skåne.

Enligt sägnen utgjorde altarstenen platsen för friluftsgudstjänster som leddes av prosten Morthen Jörgenssen Odder då de ordinarie gudstjänsterna i kyrkan stördes av snapphanar. Som hämnd skall snapphanarna, under ledning av Truls Andersson, ha kidnappat prosten och tvingat denne att hålla mässa för dem vid Altarstenen. Prosten skall då ha hållit en straffpredikan som så starkt berörde de närvarande att flera av dem slutade med stråtröveri och återvände till hederligt arbete. De skall då ha benådats av Karl IX. Källa: Wikipedia

 

 

Vildrosor och höns – en oas i vardagen

I Hagstad norr om Perstorp ligger det lilla gårdscaféet Vildrosor och höns. Här bjuder Cecilia Wennström på hembakt och dryck i en unik miljö. Och i huset som är byggt i mitten på 1800-talet finns också åtta bäddar fördelade på tre rum för övernattning.

Vildrosor och höns utsågs 2009 till Skånes bästa omväg av Magasinet Skåne och 2011 fick Cecilia Wennström ta emot Centerpartiet i Perstorps miljöpris. Ambitionen att förena hög kvalitet med omsorg för miljö och tradition ledde till detta. Bröd och kakor bakas på plats och med hänsyn till miljön. Sänglinne och handdukar är av ekologiskt bomull och stället andas harmoni.

Lugnet och stillheten gör att man tror sig vara långt ifrån världen men egentligen ligger caféet bara 10 minuters bilväg från E 4:an och Skåneporten i Örkelljunga. Och cirka 15 minuter från Perstorp och väg 21.

Vildrosor och höns har öppet under sommarsäsongen under lite olika tider, april, maj och juni främst helger mellan 11 och 17. Högsäsongen är i juli och augusti då antalet dagar utökas till onsdag-söndag. I september har Cecilia Wennström öppet om vädret är positivt.

--Det är helt enkelt inte lönt att ha öppet mer eftersom jag behöver ha gäster för att kunna ha bakverk färdigt och hålla huset uppvärmt, säger Cecilia Wennström.

Men under påskens konstrunda brukar hon också ha öppet för de som är ute och kör och även de tider då caféet inte normalt är öppet finns det möjlighet att beställa för större sällskap.

--Är jag bara hemma och får veta några dagar innan så öppnar jag gärna. Men då vill jag helst att sällskapet är minst tio personer.

Under sommaren kan man även sitta ute i den vackra trädgården och äta sin fika och då har Cecilia också ordnat så att man som ridande gäst har möjlighet att vattna sin häst. Hon planerar även för en hage i anslutning till huset för att kunna erbjuda övernattning för ridande gäster.

--Jag kan också erbjuda en lite matigare baguett för ryttare om dessa beställs senast dagen innan, avslutar Cecilia Wennström.

http://www.vildrosorohons.se/sv

 

Kristina Hovander

hovanders

hovanders.n.nu

[email protected]

tel: 0702025668

 

Julmarknad på Charlottenlind

Det första gemensamma arrangemanget från företagsnätverket Ridomera blir en julmarknad på Stall Charlottenlind. Den arrangeras i samarbete mellan Stall Charlottenlind och Ridomera.

Den 15 december klockan 13 startar det senaste tillskottet till julförberedelserna i Perstorp. Företagare och hantverkare samsas om utrymmet i stallet och på logen hos familjen Lindberg på Stall Charlottenlind. Ansvarig för arrangemanget är Charlotte Lindberg. Det är första gången hon arrangerar Julmarknad men gården har varit värd för ett mindre arrangemang tidigare.

--Men då handlade det bara om hästrelaterade saker. Detta är så mycket mer. Och riktigt, riktigt roligt, säger Charlotte Lindberg.

Familjen kommer från Helsingborg och Kullabygden och anledningen till att de hamnade i Perstorp eller närmare bestämt Skingeröd är krasst ekonomisk.

--Det var helt enkelt för dyrt att köpa gård vid kusten. Och dessutom fanns det inga med bra ridvägar omkring. Jag kan inte tänka mig en hästgård vid väg 112 till exempel, det är inte nådigt att rida längs den vägen.

Ett 15-tal utställare är anmälda till marknaden. Här kommer att finnas ett hörn där barnen kan rita sina önskningar till tomten, tomtar av olika storlekar, alpackor och hantverk av flera slag. Förutom hantverkarna kommer också företagen i nätverket Ridomera att visa upp sig och sina produkter.

På gården grillas det korv, värms glögg och säljs lotter med vinster från alla utställare. Arrangörerna har också beslutat att allt som blir över när omkostnaderna är betalda kommer att skänkas till Barncancerfonden.

Under eftermiddagen blir det också uppvisningar. Kåshässle islandshästar som har islandsridskola bara ett par kilometer från Charlottenlind gör den ena och i damsadel kommer Charlotta Ågårdh Orsmark att visa vad hon kan.

Kristina Hovander

hovanders

hovanders.n.nu

[email protected]

tel: 0702025668

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)